Valla

Det är i klistret det sitter, eller hur?! En hel vetenskap av hur man blandar harts, paraffin, olika vaxer och fluorinnehållande kemikalier. Oavsett hur vältränad en är, oavsett hur läckra, tighta kläder en har, eller hur mycket en har kolhydratladdat – så är det vallningen som avgör.

Den minnesgode kanske kommer ihåg för några år sedan när de norska längdåkarna hade två stora mobila vallabodar i ett mästerskap. Många menade att det i praktiken var fusk, för andra tävlande hade betydligt mer modesta anrättningar för sin vallning. Det var såklart inte fusk, norrmännen var bara lite bättre förberedda (det blir gärna så när man har tillgång till generationer av vallande föräldrar som står i fluorångorna helg efter helg för att de små telningarna ska ha rätt vallning). För det är ju vallan som avgör. Ja eller så hade dom tränat lite mer.

För det kan ju vara bra att förbereda sig lite rent fysiskt också och vara ute i spåret och jobba lite; inte helt enkelt för alla som bor där snön normalt inte faller ens om vintern. Tur att vi har inomhustunnlar då, så vi har något att vallaträna på.